Castratie of sterilisatie van uw konijn of knaagdier

Er zijn verschillende redenen om een konijn te castreren/steriliseren. De belangrijkste reden is het voorkomen van ongewenste nakomelingen. Daarnaast kan het een positief effect hebben op het gedrag van uw konijn, omdat zij makkelijker te koppen zijn, minder snel in huis sproeien en de kans op ongewenst agressief gedrag afneemt na castratie/sterilisatie.

Een rammelaar versus een voedster

Een konijn is heel sociaal en is gewend om in een groep te leven. Wij adviseren daarom altijd om twee konijnen samen te houden. Een rammelaar en een voedster vormen vaak de beste combinatie. Echter is een konijn vanaf een leeftijd van 3-4 maanden al vruchtbaar. Het is daarom raadzaam om uw konijnen apart te huisvesten vanaf deze leeftijd en de konijnen zo snel mogelijk te laten steriliseren/castreren. Een rammelaar kan geholpen worden vanaf 4 maanden, mits zijn balletjes zijn ingedaald en voldoende groot zijn. De voedster steriliseren wij vanaf 6 maanden leeftijd.

Let op! Na castratie is de rammelaar nog zeker 4 tot 6 weken vruchtbaar! Wilt u geen nestje, houd uw konijnen dan nog 6 weken apart na castratie.

De operatie

Helaas hebben konijnen een verhoogd narcoserisico omdat het relatief kleine dieren zijn, waardoor ze gevoeliger zijn voor afkoeling tijdens de narcose. Ook werkt hun maagdarmstelsel net wat anders dan bij honden en katten. In tegenstelling tot de hond en de kat, kan een konijn niet braken en mag het nooit vasten voor een operatie! Het is van groot belang dat uw konijn voedsel in zijn darmen houdt. Het stil komen te liggen van de darmen kan grote gevolgen hebben.

In de tijd voorafgaand aan de operatie wordt uw konijn nauwlettend in de gaten gehouden, en nemen wij al voorzorgsmaatregelen om de operatie optimaal te laten verlopen. Uw konijn krijgt pijnstilling, een suikerinfuus en een injectie om de darmbewegingen te stimuleren. Uw konijn wordt na een lichamelijk onderzoek per injectie in slaap gebracht. Wanneer het konijn onder narcose is, krijgt het zuurstof via een kapje toegediend en wordt de anesthesie door de assistente goed in de gaten gehouden. Na de narcose zorgen we voor voldoende warmte zodat de lichaamstemperatuur op peil blijft en geven we het konijn een injectie om weer vlot wakker te worden, zodat het konijn weer snel kan eten.

De nazorg

U kunt uw konijn dezelfde dag weer ophalen. Na het bespreken van de nazorg krijgt u de mogelijkheid om uw vragen te stellen en geven wij u eventuele medicatie mee naar huis. Elk konijn moet na de operatie binnenshuis gehouden worden. Op die manier kan het konijn warm gehouden worden en kunt u tegelijkertijd het eetgedrag in de gaten houden. Wanneer uw konijn gewend is buiten te zitten, houd het dan het liefst in een schuurtje of een garage (ivm temperatuurverschil). Na één week mag uw huisdier weer naar het oude verblijf terug. Eet uw konijn thuis niet, dan moet u gaan dwangvoeren. Dit kan met Critical care of Olvarit babyvoeding. Neem in dat geval altijd contact met ons op.

 

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op