Overgewicht bij katten

Het kan soms erg moeilijk zijn om een kat te laten afvallen. Door het extra gewicht is de kat vaak minder actief, waardoor hij steeds minder energie verbruikt en het gewicht blijft toenemen. Ook het eten van de allerkleinste porties voer kan vaak toch niet voorkomen dat de kat aankomt of in ieder geval niet afvalt.

Helaas brengt overgewicht een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder:

  • Een verhoogde kans op diabetes
  • Bot- en gewrichtsproblemen, zoals artrose
  • Hart- en longproblemen en de daarmee gepaard gaande slechtere conditie
  • Een verhoogde kans op blaasproblemen
  • Een verhoogd narcoserisico
  • Een verkorting van de levensverwachting

Kortom, alle redenen om er iets aan te doen! Wanneer u uw kat wil laten afvallen, kunt u contact opnemen met de praktijk voor het Obeast programma. Hierna plannen wij samen met u een intakegesprek in, waarbij we het voedings- en bewegingspatroon van uw kat doornemen. Ook wegen wij uw kat, meten we de buik- en borstomvang, bepalen we het streefgewicht en stellen we een plan op, wat we vervolgens samen met u opvolgen.

Diabetes

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes die bij katten wordt gezien. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht en inactiviteit en gaat gepaard met een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline, een hormoon dat nodig is om glucose op te nemen in de cellen. Dit heeft verschillende gevolgen voor uw kat.

Vaak valt op dat katten met diabetes veel drinken, veel plassen, in eerste instantie veel honger hebben, maar toch vermageren. Op een gegeven moment zal de vacht doffer worden, neemt de eetlust af en kan de kat spierzwakte vertonen. De diagnose wordt gesteld met behulp van een bloedonderzoek, waarbij we het glucose en fructosamine gehalte bepalen.

De behandeling van diabetes bestaat uit het tweemaal daags toedienen van insuline onder de huid. Ter ondersteuning adviseren we ook om een speciaal dieet te geven dat weinig koolhydraten (suikers) en veel eiwitten bevat. De behandeling van een kat met diabetes vergt veel discipline en oplettendheid. Bij het instellen van de juiste dosering insuline zal uw kat regelmatig op controle moeten komen, zodat wij de glucosewaarde in het bloed kunnen bepalen. Ook nadat de kat goed is ingesteld is een periodieke controle nodig.

Merkt u dat uw kat plots erg sloom, wankel, trillerig, hongerig of comateus wordt, dan kan het zijn dat uw kat een hypo heeft. Dit betekent dat uw kat een te laag suiker gehalte in het bloed heeft, wat levensbedreigend kan zijn. Als uw kat nog voedsel, druivensuiker (Dextro) of suikerwater op wil nemen, bied dit dan aan. Verdwijnen de verschijnselen niet direct, neem dan contact met ons op.

Zoey heeft in een jaar tijd haar streefgewicht behaald met het Obeast-programma! Ze woog 6,22kg, maar na een jaar 4,35kg. Haar borstomtrek is van 44cm naar 36cm gegaan en haar taille van 51cm naar 38cm.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op